Computer vision (21/3/11)

Op 21 maart kwam een alumnus van K.U.Leuven langs op Arenberg. Kurt Cornelis wilde ons iets vertellen over zijn bedrijf, dat hij enkele jaren geleden met studievrienden had opgericht. De studie was nogal theoretisch georiënteerd, dus hij had besloten om het geleerde in de praktijk te brengen en te kijken of het geld op kon leveren.

De techniek waarmee dit bedrijf zich bezighoudt, is ‘computer vision’, waarbij de rol van de robot in de industrie wordt uitgebreid. Het gaat hierbij om taken als het controleren van de kwaliteit van producten op de lopende band: zeer eentonig werk waarbij een mens al vlug fouten gaat maken uit vermoeidheid of verveling. Zowel voor werknemer als werkgever kan het dus beter zijn deze kwaliteitscontrole uit te besteden aan een computer, die onvermoeibaar dezelfde check kan blijven uitvoeren.

Met behulp van sensoren bepaalt zo’n computer bijvoorbeeld of een auto-onderdeel goed gemaakt is, of tuinbonen geen al te lange steel hebben, enz. Mocht er ergens een fout zitten, dan is er een ander apparaat dat daarop reageert, bijvoorbeeld een sterke compressor die een product van de lopende band schiet. Kurt liet ons hiervan een filmpje zien. Verder legde hij het verschil uit tussen 2D- en 3D-controles. Voor 2D-controles is het genoeg om met een camera een foto te maken van een product en dat te vergelijken met een ideaalbeeld; 3D-controles zijn gecompliceerder.

Overigens is controle niet de enige toepassing van de techniek. Neem bijvoorbeeld Amazon, waar per dag vele boeken worden besteld. Deze boeken worden mechanisch uit magazijnen gehaald: dozen met meerdere exemplaren van één boek worden aangevoerd. Vervolgens zit daar een werknemer die de bestelling van de klant moet samenstellen uit die dozen. De functie van deze werknemer kan worden overgenomen door een machine, net zoals machines de mensen hebben vervangen die oorspronkelijk dozen moesten halen uit het magazijn.

De techniek kan nog een stuk verder worden ontwikkeld; het ziet er in ieder geval naar uit dat het toekomst heeft. Het bedrijfje van Kurt Cornelis bestaat nog en heeft zelfs in de eerste beginfase de economische crisis van 2008 overleefd. ‘Computer vision’ wordt dus gewaardeerd!