Conferentie over Thomas More (5/12/16)

Op 15 december kwam Maarten Vermeir naar Arenberg voor een voordracht in het kader van het “Thomas More-jaar” in Leuven. Hij is een specialist van het politiek denken van Erasmus en behaalde o.a. een Master in de geschiedenis van de Middeleeuwen en de Renaissance aan de KU-Leuven.

Dit jaar viert Leuven de 500ste verjaardag van de publicatie van Utopia van Thomas More in een uitgeverij van onze studentenstad. In dit kader wouden wij graag een specialist van die tijd aan het woord laten. Maarten Vermeir heeft een heel boeiend verhaal gebracht over de context van het ontstaan van het boekje, door ons o.a. uitvoerig te spreken over het hertogdom Brabant en de invloed van Erasmus in de politiek van de Lage Landen. Onze gastspreker sprak over de hechte vriendschap die verschillende humanisten van de tijd verbond: Erasmus, More, Gillis, enz. Na het historische en politieke kader geschetst te hebben ging hij dieper in op de structuur en de betekenis van Utopia en gaf aan het publiek enkele sleutels om het werk te begrijpen.

Na de voordracht werden er nog enkele vragen gesteld. Deze boeiende uiteenzetting was in ieder geval het beste voorproefje om de tentoonstelling over Thomas More en Utopia in Museum M en in de centrale bibliotheek te gaan bezoeken!