Hoe verhoog ik mijn slaagkansen? (11/10/10)

Op maandag 11 oktober hadden we Renaat Truijen als gastspreker. Hij is CIO van Corelio, een belangrijk mediabedrijf in België, en voormalig resident van ons studentenhuis. Tijdens zijn studie in de toegepaste wetenschappen gaf hij al regelmatig raad aan medestudenten over leermethodes. In het begin van dit nieuwe academiejaar vroegen wij hem om onze studenten enkele tips te geven om hun slaagkansen te verhogen.

In zijn voordracht begon hij met een onderscheid te maken tussen twee types studenten, de “sprinters” en de “marathonlopers”, en legde hij de nadruk op het verschil tussen het secundair onderwijs en de universiteit qua eisen die aan de studenten gesteld worden. Op school is het vaak voldoende voor een “goede” student om de dag vóór het examen de stof door te nemen om te slagen; aan de universiteit is het volume leerstof zo groot dat alleen een hoog IQ niet meer voldoende is, maar gepaard moet gaan met een aanhoudende inspanning.

Verder sprak Renaat Truijen over uiteenlopende zaken. Zo zei hij dat het belangrijk was  een goede samenvatting te maken, de stof meerdere malen door te nemen, een goede studieplanning op te stellen, tijdens de examens door te zetten tot het einde, enz.

Kortom, een uitstekende aanzet om het studiejaar succesvol te beleven!