Terugblik
De lijkwade van Turijn (26/03/18)
EH Philippe Dalleur gaf op 26 maart een lezing in Arenberg over de lijkwade van Turijn. Als expert in de geschiedenis van de lijkwade en in de verschillende wetenschappelijke studies waaraan die onderworpen is geweest, zorgde hij voor een boeiende en leerzame avond.
Lees meerAll you wanted to know about beer (12/03/18)
Paul Wetterwald (Process Engineer & Leffe Brewmaster bij AB-InBev) gaf op 12 maart een presentatie in het Engels met als titel: “All you wanted to know about beer”. De titel kwam zijn belofte na, want tijdens die avond hadden we de kans om elk detail van het brouwproces te bespreken,…
Lees meerIs filosofie dood? (05/03/18)
Op maandag 5 maart hadden we het genoegen om Othman El Hammouchi in Arenberg te verwelkomen voor een lezing met als titel: “Is filosofie dood? Over de rol van filosofie in de 21ste eeuw”. Het werd een boeiende avond met ruimte voor gedachtewisseling. El Hammouchi was laureaat van de Belgische…
Lees meerLezing over snaartheorie (19/02/18)
Juan Diaz, PhD student in de theoretische fysica, gaf een vulgariserende lezing over snaartheorie. Volgens sommigen de ultieme theorie van alles, volgens anderen weinig meer dan wiskundige spielerei… Wat zijn de belangrijkste ideeën achter snaartheorie? Waarvoor hebben we het nodig? Op deze twee vragen probeerde Juan een antwoord te formuleren.
Lees meerConferentie over Georges Lemaître (27/11/17)
Op maandag 27 november hebben we professor Christoffel Waelkens verwelkomd voor een lezing over het begin van het heelal en de figuur van Georges Lemaître. Professor Waelkens doet onderzoek naar de structuur en de evolutie van sterren, en is lang diensthoofd geweest van de afdeling sterrenkunde van het departement fysica…
Lees meerLezing “The Power of Christian Marriage” (13/11/17)
Op maandag 13 november heeft professor Justin M. Anderson, uit Seton Hall University, een lezing gehouden in het Engels met als titel “The Power of Body Language and Christian Marriage”. Professor Anderson doctoreerde aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, KU Leuven, en verricht tegenwoordig onderzoek in de moraaltheologie. Tijdens zijn…
Lees meerConferentie over de presidentsverkiezingen in de VS (15/5/17)
Op maandag 15 mei kwam professor Bart Kerremans een lezing geven onder de titel “Donald Trump: van atypische kandidaat tot atypische president”. Professor Kerremans, decaan van de faculteit sociale wetenschappen van de KU Leuven, besprak eerst de factoren die hebben meegespeeld in Trump’s verkiezing tot president, met in eerste orde…
Lees meerThink tank Arenberg
Elke maandag avond vindt een voordracht plaats onder het motto: “Durf nadenken” De bedoeling is filosofische, ethische, culturele en godsdienstige vraagstukken te bespreken. Hieronder de thema’s die al aan bod zijn gekomen: Academiejaar 2017-2018 2/10/2017: Studietechnieken 9/10/2017: Wat is het Opus Dei? 16/10/2017: Gender theory 23/10/2017: Is de mens alleen…
Lees meerConferentie over Thomas More (5/12/16)
Op 15 december kwam Maarten Vermeir naar Arenberg voor een voordracht in het kader van het “Thomas More-jaar” in Leuven. Hij is een specialist van het politiek denken van Erasmus en behaalde o.a. een Master in de geschiedenis van de Middeleeuwen en de Renaissance aan de KU-Leuven. Dit jaar viert…
Lees meerConferentie: Professor, wat doet u eigenlijk? (3/11/16)
Op maandag 3 november hadden wij de eer om Prof. Laurent Waelkens (hoogleraar Romeins Recht, KU-Leuven) bij ons te verwelkomen voor een gespreksavond over de verschillende taken en uitdagingen voor professoren aan de universiteit. Hij wees op de grote verantwoordelijkheid van de docent ten opzichte van zijn studenten: alles wat…
Lees meerFeest 50 jaar Arenberg (26/9/15)
Op zaterdag 26 september vierde ons studentenhuis zijn 50jarig bestaan met een goede groep oud-residenten, vrienden en hun familie. De dag begon met een conferentie van Prof. emer. Herman De Dijn over “De sociale rol en relevantie van de universiteit in de 21ste eeuw” in de Kleine Aula van Maria-Theresiacollege.…
Lees meerEen oogarts in Rwanda (20/3/13)
Stefan De Smedt is oogarts in Mechelen. Na zijn studie oogheelkunde vertrok hij in 2002 met zijn vrouw en twee kinderen naar Rwanda, om in opdracht van de Christelijke BlindenMissie (CBM) de oftalmologieafdeling van een plaatselijk ziekenhuis te runnen. Uiteindelijk bleven ze zes jaar in het Kabgayi-ziekenhuis en twee extra…
Lees meerVan universitaire spin-off tot BEL 20 bedrijf (12/11/12)
Gespreksavond met Chris Buyse, CFO van ThromboGenics ThromboGenics is een bio-farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen voor de behandeling van oogaan-doeningen. In maart 2012 is ThromboGenics een strategische samenwerking aangegaan met Alcon (Novartis) voor de commercialisering van zijn hoofdproduct ocriplasmine buiten de Verenigde Staten. Het…
Lees meerColloquium: Naar een emancipatie van het lichaam? (14/4/12)
Op zaterdag 14 april organiseerde Forum Arenberg de zevende editie van zijn jaarlijkse colloquium in de Campusbibliotheek Arenberg, in Leuven. Het thema van dit jaar, “Naar een emancipatie van het lichaam?”, trok een 60-tal deelnemers aan die naar de lezingen van twee boeiende sprekers kwamen luisteren. Het programma begon met…
Lees meerStudiedag over secularisering van het Westen (26/2/12)
Op zondag 26 februari verwelkomde ons studentenhuis de vijfde tweetalige universitaire studiedag georganiseerd in samenwerking met Residence Bauloy in Louvain-la-Neuve en Club Narval in Brussel. Het thema was “De secularisering van het Westen (16de-21ste eeuw) en werd toegelicht door drie gastsprekers. Prof. Etienne Montero (FUNDP, Namen) gaf eerst een “genealogie”…
Lees meerStamcelonderzoek (17/5/11)
Angelo Porciuncula is een Filippijnse student die bezig is met een doctoraat over stamcellen aan de universiteit van Navarra, in Pamplona, Spanje. In het kader van zijn onderzoek werd hij door Prof. Verfaillie uitgenodigd om enkele maanden te komen werken in het Interdepartementaal Stamcelinstituut (KU-Leuven). Hij gaf ons een boeiende…
Lees meerComputer vision (21/3/11)
Op 21 maart kwam een alumnus van K.U.Leuven langs op Arenberg. Kurt Cornelis wilde ons iets vertellen over zijn bedrijf, dat hij enkele jaren geleden met studievrienden had opgericht. De studie was nogal theoretisch georiënteerd, dus hij had besloten om het geleerde in de praktijk te brengen en te kijken…
Lees meerAmerican visitor (21/2/11)
Op maandag 21 februari kregen we een bijzondere gast op bezoek: Mr. Clark, die ooit piloot was geweest in de U.S. Air Force en vervolgens zakenman was geworden in de wapenhandel. Zijn thema was ‘Doing business globally’. In zijn toespraak sprak hij echter niet zozeer over de zakenwereld of…
Lees meerKenya Karibu! (8/11/10)
Stephen Gugu is een Keniaanse student die een MBA volgt op de Vlerick Management School. Hij kwam ons zijn land voorstellen. De voertaal van deze avond was het Engels. Aan de hand van een PowerPoint-presentatie heeft Stephen ons heel veel aspect van Kenia uit de doeken gedaan: de geografische ligging…
Lees meerHoe verhoog ik mijn slaagkansen? (11/10/10)
Op maandag 11 oktober hadden we Renaat Truijen als gastspreker. Hij is CIO van Corelio, een belangrijk mediabedrijf in België, en voormalig resident van ons studentenhuis. Tijdens zijn studie in de toegepaste wetenschappen gaf hij al regelmatig raad aan medestudenten over leermethodes. In het begin van dit nieuwe academiejaar vroegen…
Lees meerProf, doe je meer dan les geven? (9/5/10)
Laurent Waelkens is professor Romeins Recht en verantwoordelijke voor het monitoraat in de faculteit rechten van de KU-Leuven. Hij ging graag op onze uitnodiging in om in discussie te treden met studenten over de verschillende opdrachten die een hoogleraar vervult. Eerst sprak hij uitvoerig over zijn onderwijsopdracht en zijn inspanningen…
Lees meerIn Haïti met B-fast (3/5/10)
Alexander Custers is verpleger en maakt deel uit van het interventieteam B-FAST (Belgian First Aid and Support Team). In januari 2010 werd Haïti getroffen door een zware aardbeving. B-FAST stuurde onmiddellijk hulpverleners ter plaatse. Alexander kwam in Haïti amper 48 uur na de ramp aan en hielp bij het installeren…
Lees meerBurundi: een verloren land? (17/11/09)
Michel Garcia werkt voor een Belgische NGO (ACTEC) die ontwikkelingsprojecten financiert in verschillende landen, voornamelijk in Afrika en Zuid-Amerika.Hij vertelde ons over zijn recent bezoek aan Burundi en deed ons de economische en sociale toestand van dit verpauperde land uit de doeken. Aan de hand van videoclips hebben we daarna…
Lees meerDe financiële crisis in een notendop (27/10/09)
Karel Phlips is bankier en nam de uitdaging aan om de financiële crisis aan studenten uit te leggen. Zijn voordracht bestond uit drie delen: Wat is de oorsprong van de huidige crisis? Aan de hand van een grappige video liet hij ons zien hoe riskante speculaties met de subprimes tot…
Lees meer